Tips voor gezond en gevarieerd eten voor ouderen in Drenthe

Een maaltijdservice is een service die kant-en-klare maaltijden aan huis of op locatie bezorgt. Een maaltijdservice kan handig zijn voor mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn om zelf te koken of boodschappen te doen, of die gewoon geen zin hebben om elke dag in de keuken te staan. Een maaltijdservice kan ook een uitkomst bieden voor ouderen die gevarieerd en gezond willen eten.

Waarom is een gezonde warme maaltijd zo belangrijk?

Voor ouderen is het belangrijk om gevarieerd en gezond te eten, omdat dit bijdraagt aan hun welzijn, vitaliteit en weerstand. Een goede voeding kan ook helpen om bepaalde aandoeningen te voorkomen of te verminderen, zoals ondervoeding, osteoporose, hart- en vaatziekten en diabetes. Een gevarieerde en gezonde voeding bestaat uit voldoende groente, fruit, volkoren producten, zuivel, eiwitten en vetten. Ook voldoende vochtinname is essentieel.

Welke leveranciers van maaltijden heb je in Drenthe?

Er zijn verschillende aanbieders van maaltijden aan huis in de provincie Drenthe. Sommige aanbieders werken samen met lokale zorginstellingen of restaurants, andere leveren landelijk. De meeste aanbieders hebben een ruime keuze aan maaltijden die koelvers, vriesvers of warm worden bezorgd. De klant kan zelf bepalen hoe vaak en wanneer hij of zij een maaltijd wil ontvangen. De maaltijd kan eenvoudig worden opgewarmd in de oven of magnetron.

Een paar voorbeelden van populaire aanbieders van maaltijden aan huis in Drenthe zijn:

  • Maaltijdenservice Zorggroep Drenthe: deze service levert warme of koelverse maaltijden 7 dagen per week bij u thuis of op locatie. U kunt kiezen uit diverse menu’s die vers worden bereid door Van Smaak.
  • Van Smaak: deze service levert warme , koelverse of diepvriesmaaltijden 3 keer per week bij u thuis of op locatie. U kunt kiezen uit meer dan 150 gerechten die met zorg worden samengesteld door professionele koks.
  • Maaltijdbutler: deze service vergelijkt verschillende landelijke leveranciers van koelverse , vriesverse of warme maaltijden en helpt u de beste keuze te maken voor uw situatie. U kunt kiezen uit diverse soorten gerechten , zoals Hollands , Oosters , Mediterraans, vegetarisch , glutenvrij, lactosevrij, etc. Je kunt hier ook gemakkelijk de verschillende Drentse leveranciers met elkaar vergelijken.
  • Uitgekookt: dit is een leverancier van koelverse maaltijden die twee keer per week aan huis bezorgt. Wekelijks is er een wisselend menu met ongeveer 25 verschillende gerechten.

Welke soorten maaltijden zijn er?

Bij de meeste leveranciers in Drenthe kan je kiezen uit koelvers, vriesvers, en/of warme maaltijden (ook wel tafeltje dekje genoemd). Maar wat zijn de verschillen? Hieronder vind je in het kort meer informatie over de verschillende opties.

  • Koelverse maaltijden: dit zijn maaltijden die vers worden bereid en gekoeld worden bewaard. Ze hebben een houdbaarheid van ongeveer een week in de koelkast. De klant kan zelf bepalen wanneer hij of zij de maaltijd wil opwarmen in de oven of magnetron. Koelverse maaltijden hebben als voordeel dat ze vers en smaakvol zijn en dat ze veel variatie bieden.
  • Vriesverse maaltijden: dit zijn maaltijden die vers worden bereid en ingevroren worden bewaard. Ze hebben een houdbaarheid van ongeveer drie maanden in de vriezer. De klant kan zelf bepalen wanneer hij of zij de maaltijd wil ontdooien en opwarmen in de oven of magnetron. Vriesverse maaltijden hebben als voordeel dat ze lang houdbaar zijn en dat ze veel keuze bieden.
  • Warm geleverde maaltijden: dit zijn maaltijden die vers worden bereid en warm worden bezorgd. Ze hebben een houdbaarheid van ongeveer een dag in de koelkast. De klant kan direct aan tafel gaan zonder de maaltijd te hoeven opwarmen. Warm geleverde maaltijden hebben als voordeel dat ze gemakkelijk en snel zijn en dat ze geschikt zijn voor mensen die niet kunnen of willen koken of opwarmen.

Tip: kijk ook eens naar Thuisgekookt

Thuisgekookt is een stichting die verse maaltijden aan huis of op locatie levert voor en door buurtgenoten. Thuisgekookt koppelt enthousiaste hobbykoks aan mensen die (tijdelijk) niet zelf kunnen of willen koken, of die gewoon zin hebben in een lekkere en gezellige maaltijd. Thuisgekookt wil zo bijdragen aan meer verbinding, gezondheid en welzijn in de buurt. De stichting werkt samen met verschillende gemeenten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties om mensen te helpen die hulp nodig hebben bij de warme maaltijd. Dit kunnen bijvoorbeeld ouderen zijn die moeite hebben met boodschappen doen of koken, of die zich eenzaam voelen. Thuisgekookt gaat op zoek naar een thuiskok bij hen in de buurt die speciaal voor hen een extra portie kookt. De maaltijd kan gehaald of gebracht worden, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de klant en de thuiskok. Hier lees je meer over de Thuisgekookt.

Thuisgekookt is actief in heel Nederland, maar heeft een speciale focus op bepaalde gemeenten waar ze extra ondersteuning bieden. Een van deze gemeenten is Drenthe , waar Thuisgekookt samenwerkt met Zorggroep Drenthe om meer mensen te bereiken die behoefte hebben aan een warme maaltijd.