Hoe werkt de energievergelijker in Drenthe?

Met de stijgende gasprijzen in Drenthe is het interessanter dan ooit om naar jouw energieabonnemente te kijken. Wat voor contract heb je, en betaal ik niet teveel? Via internet kan je op allerlei plekken gas- en stroomprijzen van Drenthe vergelijken. Maar hoe werkt zo’n vergelijker precies? In deze blog leggen we het stap voor stap uit hoe je kunt besparen op energie in Drenthe.

Met de online energievergelijker kun je er direct achter komen of het voor jou voordelig is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit komt doordat je het gehele aanbod van de energiemarkt kunt aanpassen naar jouw specifieke situatie. Zo weet je precies wat de verschillende energieleveranciers jou te bieden hebben. Je past het aanbod naar jouw voorkeuren aan via de module ‘aanpassen’ in de linkerkolom van de vergelijker. We lichten de verschillende velden uit deze vergelijker hieronder toe.

Postcode

Vul je postcode in. Zo verschijnen er alleen nog maar leveranciers in het overzicht die op jouw adres nieuwe klanten aannemen. Kies bijvoorbeeld voor postcode 9401 Assen energietarieven.

Contract

Er zijn verschillende soorten contracten mogelijk. Als je kiest voor een contract voor een bepaalde periode, bieden energieleveranciers meestal goedkopere tarieven. En hoe langer de periode van het contract, hoe goedkoper de tarieven! Je hebt keuze uit de volgende opties:

 

 • Alle soorten contracten
 • 1 jaar vast
 • 3 jaar vast
 • 5 jaar vast
 • Flexibel
 • Eén jaar variabel

Meter

Geef aan welk type meter je hebt. Je kunt kiezen uit:

 • Een enkele meter (enkel tarief)
 • Een dubbele meter (piek- en daltarief)

Schat je jaarlijkse verbruik (of vul de precieze aantallen in)

 

Als je kiest om een schatting van je gebruik te maken, kun je kiezen uit de volgende opties. Tip: Een gemiddeld gezin in Drenthe gebruikt 1.263 m3 gas en 3.047 kwh stroom.

 1. Single – schatting op basis van het verbruik van 1 persoon
 2. duo – schatting op basis van het verbruik van 2 personen
 3. gezin – schatting op basis van het verbruik van een gezin met 3 personen
 4. gezin – schatting op basis van het verbruik van een gezin met 4 of meer personen

Je kunt ook een aanbod krijgen op basis van een specifiek jaarlijks verbruik. Dit kun je bijvoorbeeld doen op basis van jouw verbruik in een voorgaand jaar. Je kunt dit verbruik vinden op de jaarafrekening (energienota) van je huidige energieleverancier.

Soort energie

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten energie af te nemen in Drenthe. Groene stroom is stroom die is opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals uit zonlicht, windkracht of biomassa. Grijze stroom is stroom die is opgewekt uit fossiele brandstoffen. Ook kernenergie valt onder de noemer ‘grijze stroom’. Kies uit de volgende opties:

 • Groene stroom (gedeeltelijk)
 • 100% groene stroom
 • 100% grijze stroom